Lofotens natur är unik med branta och spetsiga berg som stupar rätt ner i Atlanten. Kombinationen av hav, sandstränder och berg och har gjort detta område i Norge till mångas favoritresemål. Det är mer än 30 år sedan jag gjorde min första fotoresa dit. Det var sommar. Förhoppningarna var stora. Inte minst ur ett fotografiskt perspektiv. Men de flesta minnesbilderna har hunnit blekna. Vad jag dock aldrig glömmer är de lågtryck som hade parkerat över ögruppen och gav gråväder och regn, tio dagar i sträck. Så mycket fotograferat blev det inte med sådana förutsättningar för trettio år sedan. Lofoten har ett mycket mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad, såsom Alaska och Grönland. De kustnära klimatet gör vintrarna milda och somrarna förhållandevis svala. Oftast skiftar vädret mycket snabbt. Detta fick jag och mina reskamrater uppleva i mars månad 2012 då vi fotograferade en vecka i Lofotens södra landskap. Även denna gång var det lågtyck som dominerade, men nu satte vi värde på de snabba väderväxlingarna. Så gott som varje dag bjöd på en blandning av regnskurar, snöbyar och luckor i molntäcket med sol. Ett par dagar nådde vinden upp 15 m/s. Andra dagar var det relativt lugnt. Med moderna kläder var vi rustade mot både vind och nederbörd. De fotografiska förutsättningarna var oftast mycket bra. Och nu kunde jag, till skillnad från besöket för trettio år sedan, vitbalansera motivets färgtemperatur, ändra ISO-talet efter behov och kontrollera exponeringens histogram på kameradisplayen direkt efter exponeringen. Det gör skillnad. Gissa om jag välkomnat den digitala tekniken.

 

Kamera: Hasselblad H3ll-50

Objektiv: HC 28 mm

ISO: 100

Exponering: f 16 och 1/40 sek