Lofotens väder växlar snabbt under vintern. Ibland många gånger under en och samma dag. Växlingarna skapar ibland spektakulära ljussituationer som under lång tid lockat såväl fotografer som konstnärer till ögruppen som sträcker sig västerut i Atlanten norr om polcirkeln.

Tack vare Golfströmmen har Lofoten ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. Kustklimatet gör att vintrarna blir vilda och somrarna förhållandevis svala. Januari och februari är de kallaste månaderna, med en medeltemperatur på -1°C.

Nära stranden blir det svårt att vistas denna dag då vinden piskar upp snö och sand mot såväl ansikte som kameror. Upplevelsen av ett sådant väder är stark, men det kan inte förnekas att det är skönt att värma sig i bilen mellan fotopassen.

Kamera: Canon Eos 5D Mark ll
Objektiv: EF 24-70 mm Brännvidd: 24 mm
ISO: 400
Exponering: 1/125 sek