Snöras i Skölvene

Landskapet är ovanligt vackert efter sista snöfallet. Förutom ljudet från ett par nötskrikor är det lugnt och stilla i de ljusöppna hagmarkerna nära Skölvene kyrka där jag letar vintermotiv. Trots att det bara är den sjunde  januari och sju-åtta grader kallt rasar snön portionsvis från grenarna när solen kommit upp en bit på himlen. I bildens filinformation kan jag se att den exponerades klockan 14.14. Så dags är det inte långt kvar innan solen försvinner bakom skogen som gränsar till betesmarkerna.

Namnet Skölvene går att härleda tillbaks ända till 1300-talet, men stavades då Skylwine. Betydelsen är en gammal sammansättning av höjd och betesmark, d.v.s. betesmarken på höjden. Bebyggelsen och gårdarna i Skölvene består av flera mindre byar. Längs landsvägen ligger Sötestorp, Lyckås och Sibbarp ganska samlat. Den största av de ensamliggande byarna i denna bygd är Vimle, följt av Mosslanda och Bjälkared. I Norra Säm, som också räknas in i Skölvene socken, finns det ett par större gårdar som dominerar, Säms gård och Sämsholm. Skogsbo är den största byn i Norra Säm.