Våren kom ovanligt sent 2013. Men det har hänt förr. 1888 låg isen på sjöarna i Västergötland ännu 15 maj. Vi spanar efter vårtecken med förmodligen samma otålighet som våra förfäder. Känslorna rör sig mellan hopp och besvikelse allteftersom temperaturen stiger eller faller och metrologernas rapporter har den här gången fått oss att pendla mellan förtröstan och uppgivenhet.

Det är mitten av april och det tycks nu vara våren som vunnit den segdragna kampen om vad som ska gälla.  Jag rör mig i kulturmarkerna ute vid Hornborgasjöns sydöstra sida. En bra stund innan soluppgången är luften redan full av trumpetande tranor. Det är så här dags som de flyger in från sina övernattningsplatser till åkrarna där utfodringen av korn sker.

Innan tranorna kom till Hornborgasjön rastade de några veckor vid tyska Östersjökusten. Därefter flög de non-stop från Rügen till Dagsnäs och Stora Bjurum. En resa på femtio mil som de klarar av på sex-sju timmar. Nu återstår slutetappen till häckningsmyrarna i norr. Då har våren kommit en bra bit på väg, åtminstone i Västergötland.